Egypte - Oog van Horus - Ra - brons

Artikelnummer: 100.1000232
Artikel 112 van 307
€ 5,95 € 2,50
Voorraad 2 stuks

Sleutelhanger - Egypte - Oog van Horus - Ra - brons

 

Materiaal: metaal / messing / brons

kleur: brons

afmeting: 27x33mm

gewicht: 9 gram

onderwerp: Mythologie / Egypte / goden / geschiedenis

 

Oog van Horus

Volgens de Egyptische mythologie was er een strijd om de troonopvolging na de dood van Osiris, waarbij zijn zoon Horus het linkeroog wordt uitgestoken door zijn oom Seth die de troon met geweld wilde veroveren. Het oog wordt door Seth weggesmeten en valt in stukken uiteen. Echter door tussenkomst van Thot, de God van de wetenschap, schrijfkunst en de kalender, werd het oog van Horus weer genezen en krijgt het oog een bijzondere zienerskracht. Ieder deel van het oog kreeg bovendien een eigen betekenis in de rekenkunde als breuken. Als de breuken opgeteld worden, blijkt het totaal slechts 63/64 te zijn. De Egyptenaren geloofden dat het ontbrekende 1/64ste deel op magische wijze door Thot werd aangevuld.

Dit gelaagde symbool staat dan ook voor het herstellen van de integriteit. In de astronomie verwijst de tijdelijke beschadiging van het oog naar de verschillende fasen van de maan. Het verwijst naar de maan die ‘beschadigd ’is in de afnemende fase en zich ‘herstelt’ in de wassende fase. Het cyclische aspect in de kosmos wordt daarmee benadrukt. Door het herstel van het beschadigde oog van Horus, wordt het licht weer op aarde gebracht. Hiermee wordt tevens de met de duisternis verbonden dood overwonnen.  Overal waar een verzwakte toestand of verstoring van het natuurlijke evenwicht een situatie ondergraaft, stabiliseert het beeld van dit symbool met zijn kracht en magische ondersteuning het goede verloop waarbij alles weer op zijn plek komt en het weer kan gaan stromen, gesterkt door hoop en geloof in de oude Egyptische wijsheden over eeuwig terugkerend herstel van de universele harmonie.

Het Oog van Ra is de oorspronkelijke naam van het Oog van Horus. Het Oog van Ra symboliseerde in de mythologie van het Oude Egypte de vrouwelijke zon (Sechmet), terwijl Amon het mannelijke aspect van de zon symboliseerde.

Het oog van Horus is opgebouwd uit verschillende onderdelen, en wordt dan de wadjet genoemd. Tezamen beslaan zij één heqat. De afzonderlijke onderdelen van het oog staan voor de zintuigen: ruiken, zien, denken, horen, proeven en voelen. De verdeling is als volgt:

  • 1/64 heqat voelen
  • 1/32 heqat proeven
  • 1/16 heqat horen
  • 1/8 heqat denken
  • 1/4 heqat zien
  • 1/2 heqat ruiken

Het oog van Horus – het alziend oog – is een veel gezien symbool in films en boeken over het Oude Egypte.

Er wordt wel gezegd dat het symbool achter op een $1-biljet, de piramide met daarboven een oog, het oog van Horus voorstelt. Complotdenkers zien dit als een verwijzing naar de Illuminati.

Het album Eye in the Sky van The Alan Parsons Project en het album Vision Thing van The Sisters of Mercy hebben het oog van Horus op de hoes. Het oog van Horus is verder een vaak voorkomend element in Het Huis Anubis.

Het oog van Horus wordt ook wel gebruikt als amulet ter bescherming tegen het boze oog.

 

© 2021 - 2024 geefietsleuks | sitemap | rss